خانه ضیائیان شیراز
به گزارش وبلاگ تمبوک، اگر عاشق تماشا جاهای کمترشناخته شده شیراز هستید، بازدید رایگان از خانه ضیائیان شیراز را از دست ندهید. این خانه در محله تاریخی سنگ سیاه قرار گرفته و کاشی های مصور فراوانی که در معماری اش به کاررفته، آن را به یک نمایشگاه نقاشی دائمی تبدیل نموده است. درباره این خانه بیشتر بدانید.

ماجراجویی در شیراز پایانی ندارد. بافت تاریخی این شهر پر است از خانه های تاریخی که هر کدام به شکلی زیبا و منحصربه فردند. خانه ضیائیان در این بین، از معروف ترین خانه های تاریخی شیراز نیست. درواقع این خانه در مقایسه با دیگر خانه های قاجاری مانند خانه زینت الملک قوامی، تزئینات زیادی ندارد و بسیار ساده تر است. پس چرا اصلا به تماشا این خانه برویم؟ جواب این سوال را در ادامه مطلب می خوانید.
- آدرس خانه ضیائیان شیراز
- درباره خانه تاریخی ضیائیان
- تاریخچه خانه ضیائیان
- معماری خانه ضیائیان شیراز
آدرس خانه ضیائیان شیراز (+نقشه)
- شیراز، خیابان قاآنی، کوچه مقنی ها، پلاک 12
خانه ضیائیان در کوچه پس کوچه های بافت تاریخی شیراز جا خوش نموده است. برای بازدید از این خانه می توانید از سمت خیابان قاآنی شمالی به سمت کوچه مقنی ها بروید. یا می توانید از بلوار دستغیب وارد گذر تاریخی و محله قدیمی سنگ سیاه شوید و مسیر خود را مستقیم ادامه دهید تا در تقاطع کوچه مقنی ها و گذر سنگ سیاه به خانه ضیائیان برسید.
خوب است بدانید که محله سنگ سیاه، یکی از محله های بسیار قدیمی شیراز است که تا به امروز به تاریخ قاجاری خود پایبند مانده و خانه هایی با قدمت چند صدساله را در پناه خود حفظ نموده است. خانه سعادت، موزه خاتم شیراز یکی دیگر از خانه های قدیمی این محله است که در چند قدمی خانه ضیائیان واقع شده و خانه فروغ الملک | موزه هنر مشکین فام نیز خانه معروف دیگری ست که در ابتدای این گذر واقع شده است. (این دو خانه تاریخی اکنون با کاربری موزه در دسترس بازدید عموم قرار دارند.)
درباره خانه تاریخی ضیائیان
اول از هر چیزی بیایید به سوال اول مان برگردیم و بگوییم که چه چیزی در این خانه ساده قاجاری ارزش تماشا دارد؟
کاشی ها!
کاشی کاری های مصور این خانه پر از تصاویر چهره افراد برجسته دنیاست، از کارل مارکس (فیلسوف آلمانی) گرفته تا ناپلئون و تمثال ائمه. این کاشی های مصور که در جای جای خانه دیده می شوند، خانه ضیائیان را به یکی از جالب ترین خانه های تاریخی شیراز تبدیل نموده است. البته این موضوع فقط منحصر به این خانه نیست و کاشی های مصور در خانه های قاجاری دیگر هم دیده می شود.
در حقیقت، شیراز مهم ترین مرکز کاشی های هفت رنگ و مصور در زمان قاجار بود و خانه های تجار و بازرگانان، نمایشگاه بزرگی از این کاشی ها محسوب می شد. از آن جایی که سلیقه شخصی مالکان در تصاویر کاشی ها دخیل بود، هر خانه نمایشگاه متفاوتی با جزئیات مختلف و منحصر به خود بود. برای مثال، طرح یک ماشین فورد بر روی کاشی های خانه توکلی شیراز وجود دارد که گفته می شود تصویر ماشین شخصی صاحب خانه بوده است.
- ساعت بازدید از خانه ضیائیان: 8:30 الی 12:00 و 15:00 الی 19:00
- هزینه بازدید از خانه ضیائیان: رایگان
تاریخچه خانه ضیائیان
می توانید حدس بزنید که این خانه ارزشمند تاریخی متعلق به خانواده ای به نام ضیائیان بوده است. خاندان ضیائیان یکی از اصیل ترین و قدیمی ترین خانواده های شیراز بودند که شغل خانوادگی شان، تجارت دارو و گیاهان دارویی بود. درباره تاریخ دقیق ساخت خانه، اطلاعات زیادی در دسترس نیست. همین قدر می دانیم که قدمت این خانه، باتوجه به سبک و عناصر مورداستفاده در معماری آن، به زمان قاجار برمی شود و احتمالا 110 الی 150 سال از زمان ساخت آن می گذرد.
این خانه ارزشمند، در تاریخ 26 اردیبهشت 1357 و با شماره 1603، به فهرست آثار ملی ایران اضافه شد.
جالب است بدانید که به علت هنر کم نظیری که در کاشی کاری های خانه ضیائیان به کاررفته، از چندین سال پیش به آن لقب هنرسرای شیراز داده اند و بازدید از آن هم رایگان است. این خانه در سال 1383 به وسیله مالک اصلی به شهرداری وقت فروخته شد و با همکاری اداره میراث فرهنگی مورد بازسازی نهاده شد. از سال 1387 نیز این خانه میزبان کارگاه های هنرهای سنتی بود. درحال حاضر مالکیت این بنای تاریخی در اختیار اداره بازآفرینی محلات شهری شهرداری تعلق دارد.
معماری خانه ضیائیان شیراز
خانه ضیائیان مانند هر خانه قاجاری هم عصر خود، از دو بخش بیرونی و اندرونی تشکیل شده است. در ورودی خانه به دالان باریکی برمی خوریم که در گذشته به عمارت کناری راه داشته که گفته می شود عمارت برادر صاحب خانه بوده است. خانه، باز هم مانند هر خانه قاجاری، در دو طبقه ساخته شده و طبقه زیرین به فضاهای خدماتی مثل مطبخ، اصطبل، سرداب و انبار اختصاص دارد.
طبقه دوم نیز شامل شاه نشین، اتاق چهاردری، اتاق های سه دری و دودری می شود که هر کدام از آن ها کاربری خاص خود را داشته اند. اتاق های سه دری در ضلع شرقی خانه واقع شده اند و به یک ایوان بزرگ باز می شوند. این اتاق ها معمولا به صورت تودرتو ساخته شده و به همدیگر راه دارند.
سیستم گرمایشی خانه از کف و به وسیله کانال هایی که به آن ها گربه رو می گفتند انجام می شده است. به این صورت که جریان هوای گرم به وسیله بخار آبی که در حمام گرم می شد، نقاط مختلف خانه را با استفاده از این کانال ها گرم می نموده است.
عکس های نزدیک از کاشی کاری های خانه
پیشنهاد وبلاگ تمبوک
اگر دوست دارید یک روز در عهد قاجار زندگی کنید، سری به بافت قدیمی شیراز بزنید و از خانه های تاریخی اش تماشا کنید. بعضی از این خانه ها با تبدیل کاربری به رستوران، کافی شاپ، اقامتگاه، موزه و کارگاه های هنری، احیا شده و بعضی هم با همان خاطرات خوب گذشته حفظ شده اند. گردش در این قسمت کمترشناخته شده شیراز، فرصتی ست که تعداد زیادی از گردشگران از آن بی خبرند. پس اگر در پی ماجراجویی و تفریحی کم هزینه در دل تاریخ شیراز هستید، وبلاگ تمبوک به شما بازدید از خانه های تاریخی شهر را پیشنهاد می نماید. برای پیداکردن این نقاط دیده نشده شیراز، در قسمت شیرازگردی همراه مجله وبلاگ تمبوک باشید.
منبع: یومگ